ds Nijkamp

Beste allemaal,

Het is zomer. Nou ja, vandaag als ik dit stukje schrijf nog niet echt, want het regende vanochtend pijpestelen en de afgelopen dagen leek het eerder herfst dan de laatste dagen van het voorjaar. Maar als de Fakkel uitkomt, dan is het hopelijk echt zomer en starten onze zomeractiviteiten weer.

Midden in de zomer, op donderdag 25 juli aanstaande, hopen we het huwelijk in te zegenen van Maureen de Bruin & Annemarie Blonk. We zullen er samen met hun kinderen, familie, vriendinnen en vrienden en ons als gemeenteleden een feestje van maken!

Gedurende de woensdagen waarop er zomeravondenconcerten plaatsvinden (dus van 3 juli tot en met 7 augustus) én nog twee weken erna (14 en 21 augustus) zal de kerk de hele woensdag weer open zijn. We starten natuurlijk met het morgengebed zoals altijd, daarna het koffiedrinken. Van 12 tot 18 zal de kerk openstaan voor wie binnen wil lopen en een kaarsje wil branden of anderszins van het gebouw wil genieten. Voor de woensdagen van 3 juli tot en met 7 augustus geldt dat 02 om 18 uur het stokje weer overneemt. Er is dan nadrukkelijker gelegenheid om de expositie van Philip Frinks te bekijken. Tussen 20 en 21 uur vinden vervolgens weer 6 zomeravondconcerten plaats! Elders vindt u daarvan het programma! Op de laatste twee woensdagavond in deze zomerperiode, als de zomeravondconcerten zijn afgelopen, organiseren we om 19 uur een Nederlands/Duitstalige vesper.

Vanaf zondag 14 juli tot en met 18 augustus vinden ook weer de Duitse Diensten plaatsen om 11 uur, nadat wij bij elkaar zijn gekomen om 09.30 uur. Hoewel het een mooi idee lijkt om ook eens een keer iets samen te doen zijn de diensten dit jaar nog weer na elkaar gepland. Te gast zijn in ieder geval weer emeritus dominee Richard Stahl uit Waldbruehl en ook predikant Alf Willwacher uit Keulen. We zijn voornemens op de woensdagen van 17 juli tot en met 31 juli de morgengebeden weer tweetalig Nederlands/Duits te laten zijn. Die morgengebeden zullen door mij samen met de bezoekende voorganger worden vormgegeven. U bent zoals altijd meer dan van harte welkom. Dat geldt ook voor de bovengenoemde tweetalige vespers op 14 en 21 augustus. En wie weet wat we nog met de morgengebeden tussen 7 augustus en 21 augustus zullen doen! Nogmaals: wees welkom.

Hierbij het schema voor de woensdagen in Juli en Augustus:

Om de openstelling van de kerk op de woensdagen van 3 juli tot en met 21 augustus mogelijk te maken, ligt er een intekenlijst om steeds voor een blok van 3 uur (12-15 of 15-18 uur) als gastheer / gastvrouw in de kerkzaal aanwezig te zijn. We hopen dat net als vorig jaar de intekenlijst ook nu weer snel vol is. Gastheer / gastvrouw zijn leidt soms zomaar tot onverwachte maar mooie ontmoetingen.

Ik kijk in dit stukje ook nog even ver vooruit – een beetje dromerig. Tijdens de overdenking op Hemelvaart ontviel mij zomaar de vraag wie er wel eens in Jeruzalem is geweest en nadat een aantal mensen hun handen opstaken floepte er vervolgens ook nog uit dat we misschien maar eens als gemeente naar Israël (en Palestina) zouden moeten gaan. Dat ontlokte meteen een hoop ‘ja’s’ leek het. Daarom leg ik op de bar ook een intekenlijst neer om eens geheel vrijblijvend te inventariseren wie er geïnteresseerd zou zijn in zo’n initiatief om te kijken of het de moeite waard zou kunnen zijn het van de grond te proberen te trekken.

Op 17 mei jongstleden overleed Rikus Stiphorst op 89 jarige leeftijd. Hij was een vaste bezoeker van de koffieochtenden op de dinsdagmorgen. Ons troost de gedachte dat ook hij nu rust bij God.

Zomer klinkt vrolijk, blauw, blij, maar ook in de zomermaanden is het leven soms gebroken, zwaar. Omdat ziekte op ons pad gekomen is, omdat we verdriet met ons meedragen, of zorgen. God schijnt zijn licht op prachtige dagen over ons, maar is evenzeer bij ons als alles duister is.

Wij bidden om Gods nabijheid – en zo mogelijk onze nabijheid erbij – voor allen die die nabijheid meer dan nodig hebben. We wensen elkaar te midden van alles een goede zomer.

Hartelijke groet,

Wilko Nijkamp

voorganger in de Protestantse Gemeente Julianadorp