De acties rondom het project voor de straatkinderen in Oeganda liggen even stil, maar we komen terug.

Graag vertellen we u weer wat meer over het werk voor straatkinderen in Oeganda, dat onze kerk d.m.v. acties steunt via Kerk in Actie. Zes Oegandese organisaties werken hierbij samen. Vandaag vertellen we u wat meer over het werk van Dwelling Places in Kampala.

Dwelling Places is in 2002  opgericht vanuit christelijke inspiratie. Inmiddels werken er 25 medewerkers en ook enkele vrijwilligers. De organisatie heeft 2 opvangplekken: één voor jonge kinderen en meisjes aan de rand van Kampala. Buiten de stad is de opvang voor oudere jongens, met veel grond er omheen.  Straatwerkers leggen contact met de kinderen. 35 tot 50 kinderen kunnen tijdelijk in de meisjesopvang of in de jongensopvang terecht. De kinderen gaan er tijdelijk naar school: ze leren algemene basisvaardigheden, lezen en schrijven, maar ook groenten verbouwen en veeteelt. Ondertussen wordt gezocht welke familieleden de kinderen kunnen gaan opvangen. Voor geen enkel kind ter wereld is het immers goed om langdurig in een tehuis opgevangen te worden.

Uiteindelijk keren de kinderen terug naar familie en wordt bekeken bij welke school ze terecht kunnen. Na terugkeer blijven de medewerkers de kinderen volgen, zolang als nodig is. In de loop der jaren zijn dat al 533 kinderen, de meerderheid Karamojong.

Het verhaal van Filbert en Emai
De moeder van Filbert (14) en zijn zusje Emai (11) besloot naar Kampala te trekken voor een beter leven toen haar man overleed. Ze kwamen in Katwe terecht, één van de grootste sloppenwijken in Kampala. Moeder leed aan tuberculose. “Ik probeerde door te bedelen voor eten te zorgen”, vertelt Filbert, die zich verantwoordelijk voelde voor het hele gezin, maar mijn moeder werd alleen maar zieker. Terwijl hij het vertelt komen de tranen. “Mijn moeder hield van ons en nu is ze er niet meer.” Filbert en Emai kwamen bij Dwelling Places wonen, één van de Oegandese partners van Kerk in Actie. Dwelling Places betaalt hun schoolgeld. Als ze vakantie hebben gaan ze soms terug naar Karamoja om hun familie op te zoeken en slapen ze bij hun oma.
Ondanks hun pittige verleden durven broer en zus wel te dromen over hun toekomst en zijn ze allebei erg gedreven. Zo houdt Emai van natuurkunde en Filbert van rekenen. Dat laatste kun je wel zien, want zijn handen staan vol berekeningen. Ze studeren erg hard en met resultaat, want Emai is één van de beste van de klas. Ze willen allebei graag dokter worden. Filbert is van plan om, zodra hij dokter is, terug te gaan naar Karamoja om daar een ziekenhuis te bouwen. Daar wil hij mensen zoals zijn vader en moeder beter maken, zodat er minder mensen in Karamoja dood gaan.

U hoort weer van ons…

Uw bijdrage aan de acties zijn welkom, maar ook kunt u een gift overmaken op de rekening van de diaconie o.v.v. gift Oeganda.
NL69RABO0373709161 Protestantse gemeente te Julianadorp inz. AKTIES

de diaconie,