Recordaantal bezoekers op inspirerende 123e Landelijke Diaconale Dag
Bijna 1100 diakenen, zwo-leden en predikanten bezochten op 10 november de 123e Landelijke Diaconale Dag in het Beatrixtheater van de Jaarbeurs Utrecht. Julianadorp was vertegenwoordigd door Marianne en Jeannette. Ook dit jaar stond de dag bol van inspiratie en ontmoeting. De dag werd geopend door ds. Saskia van Meggelen en Kathleen Ferrier, waarna de deelnemers een bezoek brachten aan één van de 30 workshops. Aan het einde van de dag vormde een spetterend slot met de uitreiking van de prijs aan de ‘Smaakmaker van het Jaar’ en een speciaal geschreven adventslied door Stef Bos.
De bezoekers van de Landelijke Diaconale Dag begonnen de dag onder leiding van dagvoorzitter Kees Posthumus met een gezamenlijke viering. Diaken Amy Bongers las uit Mattheus 25 over de gelijkenis van de talenten en synodepreses ds. Saskia van Meggelen opende met de woorden: “U hebt het talent om diaken te zijn. Gebruik het en zie wat ervan komt: het wordt alleen maar meer. Omdat u de mens ziet als de moeite waard, zien zij zichzelf als mens met mogelijkheden. Ze zullen hun talent weer opgraven en voortaan meetellen en meedoen.”

Samen met het Vocaal Theologisch Ensemle onder leiding van Hanna Rijken werden diverse liederen gezongen, waarna oud-politica en oud-uitgezonden medewerker Kathleen Ferrier een inspiratiespeech hield. “Ik voel me bevoorrecht, te staan in een zaal vol mensen die de duisternis verdrijven door een kaars aan te steken. Wat zou de kerk zijn zonder diakenen, de smaakmakers? Jullie zijn de mensen die in de haarvaten van de samenleving zitten en die het Woord van God, in en door jullie werk, handen en voeten geven.”

Meer dan 30 workshops
Na de ochtendviering gingen de bezoekers naar twee van de ruim 30 workshops over thema’s als armoede, vluchtelingen en jeugddiaconaat. Met een speciale City Tour ging een groep diakenen langs diaconale plekken in Utrecht, Stichting Rotterdam gaf een lezing over migrantengemeenschappen en er was een speciale zangworkshop van het Vocaal Ensemle.

Prijsuitreiking en speciaal campagnelied van Stef Bos
Met zanger Stef Bos, wiens vader diaken was, werd een bijzonder moment tot het laatst bewaard. Stef vertelde de diakenen dat hij onder de indruk was van hun werk in de samenleving: ‘Diakenen zijn voor mij een zwijgende minderheid die het verschil maakt. Ze zijn het tegenovergestelde van alle scheldende mensen op sociale media die zelf niks doen. Mijn vader zei vroeger al: in het evangelie gaat het om handelen, niet te veel praten, maar doen. Dat is mij altijd bijgebleven. Zo zie je maar wat een diaken allemaal kan doen’.

Daarna reikte Stef Bos de prijs “Smaakmaker van het Jaar” uit aan De Paraplu in Rotterdam. Het project werd uit vele nominaties door de aanwezigen diakenen gekozen tot het beste diaconale initiatief van 2018. Stef Bos zorgde, met een speciaal voor vandaag geschreven adventslied “Geef licht” in aansluiting op de kerstcampagne van Kerk in Actie, voor een verrassende afsluiting..

(overgenomen van de website Kerk in Actie en iets aangepast door Jeannette)